Alexander Vedernikov in memoriam for Det Kongelige Kapel

Det er med stor sorg at måtte meddele, at chefdirigent Alexander Vedernikov den 29. oktober gik bort i Moskva i forbindelse med komplikationer omkring covid-19. Han vil være stærkt savnet både som menneske og kunstner.

Alexander Vedernikov var uddannet fra Musikkonservatoriet i Moskva, og hans internationale karriere gik fra højdepunkt til højdepunkt. Han var efterspurgt som gæstedirigent ved flere af verdens største orkestre og samarbejdede jævnligt med orkestre som Orchestre de Paris, BBC Symphony, ligesom han har samarbejdet med Bayerischer Rundfunk, Staatskapelle Dresden, Montreal Symphony, Tokyo Philharmonic, Nation Symphony Orchestra i Washington DC, m.fl.

Vedernikov var fra 2009-2018 chefdirigent ved Odense Symfoniorkester. Fra 2001-2009 var han musikchef og chefdirigent ved Bolsjoj Teatret i Moskva.

I 1995 var han med til at stifte det Russiske Symfoniorkester, hvor han var kunstnerisk leder og chefdirigent frem til 2004. Ruslands traditioner inden for musik og teater spillede en stor rolle i Alexander Verdernikovs kunstneriske virke, og de russiske komponister, herunder ikke mindst Prokofjev og Rachmaninov, havde en helt særlig personlig betydning for ham. Han voksede op i Moskva i en musikalsk familie, hvor faderen, bassen Alexander Filipovich Vedernikov, var kendt i det meste af Sovjetunionen for sine sceniske fortolkninger.